biscotti kakaowe z orzechami włoskimi

biscotti

BISCOTTI to tradycyjne włoskie ciasteczka wypiekane dwukrotnie.  Mamy dziś wersję kakaową z orzechami włoskimi. Idealne ciasteczka do maczania w herbacie czy kawie. Przepis na ok. 15-20 szt. (niewielkich rozmiarów).

Ponieważ rozpoczęły się intensywne świąteczne kampanie reklamowe w tv, my też już myślimy o świętach. Polecamy Wam do pobrania wykrojnik pudełka w wersji x-mas 2013. Natomiast instrukcja wykonania pudełka jest taka sama jak pudełka „basbkie pogaduchy” 

pudelko_xmas2013

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 160 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody (lub trochę mniej)

 

Sposób przygotowania:

  1. orzechy posiekać, a część z nich tzn. ok. 1/3 zemleć
  2. wymieszać w misce wszystkie sypie produkty tzn. mąka, cukier, przyprawy…
  3. w drugiej misce ubić jajka
  4. dodać jajka do sypkich składników i wyrobić ciasto
  5. do ciasta dodać mielone orzechy i ponownie zagnieść
  6. potem dodać orzechy posiekane i zagnieść
  7. z ciasta uformować wałek grubości ok. 3-4 cm
  8. ciasto lekko spłaszczyć i pokroić po skosie
  9. ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  10. piec w nagrzanym piekarniku (temp. 180 °C) przez ok. 20 min
  11. w trakcie pieczenia warto biscotti odwrócić żeby równomiernie się przypiekły
  12. wyjąć z piekarnika na 10 min i wystudzić
  13. ponownie piec w  temp. 180 °C przez ok. 10 min
  14. odstawić do wystygnięcia. SMACZNEGO

pobierzA3

SONY DSC

SONY DSC

pobierzA3

boże narodzenie, ciasteczka i ciastka, opakowania
One comment on “biscotti kakaowe z orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress