chleb pszenny na zakwasie (ze słonecznikiem i dynią)

chleb

Chleb pszenny na zakwasie. Chleb jest z ziarnami słonecznika i dyni. Pyszny!!!  Minus taki, że jest długi czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba, bo aż 12 godzin :( więc pieczenie jego warto zaplanować np. na weekend. Ale naprawdę warto! Polecamy.

Składniki:

1/2 szkl. zaczynu
650 g mąki pszennej + trochę więcej jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie
garść ziaren dyni
garść ziaren słonecznika
1 szkl. ciepłej wody
1 szkl. gazowanej
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystko wsypać do miski, wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub ręką
  2. Odstawić na około dwie godziny w ciepłym miejscu
  3. Potem odłożyć sobie 2-3 łyżki zaczynu na następny raz
  4. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki.
  5. Odstawić na min. 12 godzin. (im dłużej tym lepiej)
  6. Przed upieczeniem posmarować wierzch olejem, żeby skórka była chrupiąca.
  7. Piec ok. 50 – 70 minut w temp. 180 stopni.

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress