syrop imbirowo-cytrynowy

syrp_IC

Już zaczęli ogrzewać nasze mieszkania, co prawda ubiegły tydzień w Warszawie był ciepły i słoneczny, ale i tak zaczynamy parzyć zimowe odmiany herbat. Jedną z naszych ulubionych jest herbata czarna liściasta z imbirem, cytryną i miodem. Stąd pomysł na gotowy naturalny syrop imbirowo-cytrynowy. 250 mil syropu na kilka kilkanaście dni wystarczy, bo do herbaty wystarczy dodać ok. 2-3 łyżeczek.

Składniki:

  • imbir (korzeń) wielkości ok. 10 cm
  • 1 cytryna 
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. imbir obrac ze skórki i pokroić na dość cienkie paski
  2. cytrynę obrać ze skórki
  3. skórkę z cytryny  pokroić w paski
  4. imbir i skórkę z cytryny zalać wodą
  5. gotować na wolnym ogniu ok 20 min.
  6. pod koniec dodać wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  7. przelać do buteleczki / słoiczka
    SMACZNEGO :)

 

 

herbata, napoje, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress