chleb z tymiankiem (drożdżowy)

chleb z tymiankiem

Pieczenie chleba to już u nas co tygodniowa tradycja :) Zapach świeżo upieczonego chleba w domu …. najlepsze co może być w weekendowy poranek :) Nie jest potrzebny zakwas, wystarczą świeże drożdże. Wyrobienie ciasta nie zajmuje dużo czasu, bo powinno być „luźne”. Czyli, chwila moment i ciasto gotowe :) Dziś przepis na chleb pszenny ze świeżym tymiankiem, który naturalnie można zastąpić suszonym (ok. 2 łyżki).

Składniki:

600-650 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
300  ml wody (letniej)
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
garść świeżego, posiekanego tymianku

Sposób przygotowania:

  1. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę (w misce wygodniej :)
  2. dodać sól, tymianek
  3. drożdże wymieszać w 1/3 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  4. po tym czasie do mąki wlać wodę i drożdże
  5. wymieszać całość i zagnieść ciasto, nie zbyt długo, ciasto powinno być luźne, jeśli będzie się kleić, należy podsypywać stopniowo mąką
  6. formę do pieczenia chleba (keksówkę) posmarować olejem
  7. ciasto uformować na kształt naszej foremki do pieczenia
  8. przełożyć ciasto do foremki i przykryć wilgotną ściereczką
  9. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok. 0,5 – 1 godz., aż podwoi swoją objętość (koło gorącego kaloryfera wystarczy 30 min.)
  10. rozgrzać piekarnik do temp. ok. 230 C
  11. wyrośnięte ciasto bardzo powoli i delikatnie !!! (żeby nie opadło) umieścić w piekarniku
  12. piec ok. 30-40 min
  13. wystudzić na kratce. SMACZNEGO :)

 

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress