domowa nutella

nutella1

Kto lubi nutellę ? Ręka do góry :) Zróbcie swoją domową, jest o wiele lepsza i odrobinę mniej słodsza. Przepis pochodzi ze strony OhNuts po naszych małych modyfikacjach. Nam wyszła bardzo gęsta, a orzechów też nie żałowaliśmy :)

Składniki na ok. 300 ml:

100 g orzechów laskowych
3 łyżki miodu
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
3/4 szkl. mleka skondensowanego (słodzonego)

Sposób przygotowania:

orzechy podpiec w piekarniku przez ok 5 min w temp. 180 C
po wyjęciu z piekarnika (jeszcze ciepłe) wysypać na ręcznik papierowy
zawinąć orzechy ręcznikiem papierowym i pocierać, aż zetrze się skórka
kilka orzechów posiekać nożem i odstawić
resztę orzechów zmiksować malakserem
czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
wszystkie składniki z gorącą czekoladą dodać do orzechów i zmiksować
dodać posiekane orzechy i wymieszać
przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce

nutella2

   Przygotowanie: 15 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  min.
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:   min.

 

 

 

desery, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress