śliwki w occie

1

śliwki, śliweczki … takie polskie i pyszne, a ile z nich pyszności można zrobić …. Proponowaliśmy już pyszne ciasto crumlbe ze śliwkami . Szybkie i proste, a na ciepło znika błyskawicznie. Natomiast z przetworów były już śliwki w rumie, prawdopodobnie najlepsze powidła śliwkowe z czekoladą oraz powidła śliwkowe z miętą. Dziś mamy śliwki w occie.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 1 szkl. octu
  • 0,5 kg cukru  + więcej do zasypania
  • 1,5 litra wody
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

  1. śliwki umyć, wyjąć pestki i przekroić na pół
  2. przełożyć do wysokiej miski (garnka)
  3. wszystkie pozostałe składniki zagotować
  4. śliwki zalać wrzącą zalewą
  5. zostawić na noc
  6. następnego dnia, zlać zalewę do garnka i ponownie zagotować
  7. śliwki zalać wrzącą zalewą
  8. zostawić na noc
  9. ponownie … następnego dnia, zlać zalewę do garnka i ponownie zagotować
  10. śliwki przełożyć do czystych słoików
  11. zalać gorącą zalewą ale nie do pełna
  12. zasypać cukrem i zakręcić słoiki
  13. zapasteryzować

 

 

dżemy / powidła, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress