chleb na zakwasie z ziarnami

chleb

Chleb drożdżowy jest pyszny i puszysty, ale tym razem zamiast drożdżowego mamy chleb pszenno-żytni na zakwasie.
A skąd wziąć zakwas ? Najlepiej od znajomej / znajomego, który się z nami podzieli lub wyhodować samemu i to NIE jest trudne! Jak to zrobić? Przepis znajdziecie w dziale PORADY.
Chleb dzisiejszy jest z ziarnami słonecznika i dyni. Pyszny!!!  Minus taki, że jest długi czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba, więc pieczenie jego warto zaplanować np. na weekend.
Przepis otrzymaliśmy od Agaty P. Bardzo, bardzo dziękujemy :)

Składniki:

1/2 szkl. zaczynu
650 g mąki (w dowolnych proporcjach: pszenna i żytnia) + trochę więcej jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie
garść ziaren dyni
garść ziaren słonecznika
1 szkl. ciepłej wody
1 szkl. gazowanej
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystko wsypać do miski, wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub ręką
  2. Odstawić na około dwie godziny w ciepłym miejscu
  3. Potem odłożyć sobie dwie- trzy łyżki zaczynu na następny raz
  4. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki.
  5. Odstawić na 12 godzin.
  6. Przed upieczeniem posmarować wierzch olejem, żeby skórka była chrupiąca.
  7. Piec ok. 50 – 70 minut w temp. 180 stopni.

 

chleb
2 comments on “chleb na zakwasie z ziarnami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress