crumble ze śliwkami

crumble

Crumble śliwkowe. Ciasto bez spodu, które ciężko przełożyć jeśli się je zrobi w jednej dużej formie. Dla wygody proponujemy zrobić to w kilku małych foremkach (nam wyszło 6 porcji), łatwiej podawać, bo każdy dostaje swoją porcję. Kruszonka jest słodka przez co równoważy kwaskowatość śliwek. Bez dwóch zdań…GENIALNE :)

Składniki:

  • 20-25 śliwek (świeżych lub mrożonych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki 

Sposób przygotowania:

  1. śliwki wypestkować i przekroić na pół
  2. przełożyć śliwki do garnuszka i zasypać cukrem i cynamonem
  3. podgotować aż zmiękną
  4. śliwki przełożyć do posmarowanych masłem foremek (można dodać odrobinę soku z gotowanych śliwek)
  5. masło (w temp. pokojowej) wymieszać z cukrem i mąką
  6. wyrobić kruszonkę dłońmi, aż uzyska konsystencję mokrego piasku
  7. śliwki posypać (obficie) kruszonką i ewentualnie płatkami migdałów
  8. piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 20 min.

   Przygotowanie: 20 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  min.
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:  20 min.

 

 

 

ciasta, desery, owoce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress