ogórki małosolne

ogorki

Sezon na ogórki małosolne. Przygotowanie banalnie proste i szybkie. Minus jest taki, że trzeba czekać 2 dni, aż się ukiszą :( Polecamy robienie ogórków małosolnych w glinianym garnuszku, ale duże słoje nadają się równie idealnie.

Przy okazji … W Warszawie jest sporo „bazarków” warzywnych, jednak ceny czasem rozkładają na łopatki :( Ostatnio koleżanka Asia poleciła nam targowisko w Ursusie na którym sprzedają warzywa i owoce rolnicy prosto ze swoich samochodów. Są też tam typowi handlarze, którzy mają wszystko, ale najbardziej cieszy to że przyjeżdżają tam hodowcy ze swoimi uprawami. Targowisko jest przy ulicy K.Gierdziejewskiego w Warszawie (Ursus).

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 chrzan (korzeń)
  • 3 ząbki czosnku
  • koper

Zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 50-60 g soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. przygotowanie zalewy: wodę z solą i zielem angielskim zagotować
  2. ogórki dokładnie umyć
  3. chrzan obrać i pokroić na kawałeczki
  4. czosnek obrać i również pokroić
  5. koper, chrzan i czosnek podzielić na 3 części
  6. na dno słoja wrzucić 1 część: koper, czosnek i chrzan, ułożyć kilka ogórków
  7. znowu warstwa kopru, chrzanu i ogórki
  8. potem kolejna 3 warstwa
  9. wszystko zalać gorącą zalewą, przykryć i odstawić, ale nie do lodówki i nie na słońce :)
  10. ogórki są do spożycia już po 2-3 dniach. SMACZNEGO :)

   

 

przetwory, warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress