malinowo-jagodowe muffiny

1

Muffiny ze śliwką, które robiliśmy ostatnio były pyszne i miały chrupiącą cukrową skorupkę, ale dzisiejsze muffiny malinowo-jagodowe to … poezja :) Naprawdę wyjątkowe! Mocno owocowe, a kruszonka to „kropka nad I”. Rewelacyjne.

Składniki:

  • 1/3 szk. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. jagód
  • kilka malin

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta mielonego kardamonu 

Sposób przygotowania:

  1. mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w jednym naczyniu
  2. w drugim wymieszać płynne składniki: jako, olej i mleko
  3. potem połączyć wszystkie składniki ze sobą i wymieszać aż będzie gładka masa
  4. dodać jagody i lekko wymieszać
  5. foremki do muffinek wyłożyć ciastem do połowy
  6. do każdej foremki włożyć po 1 malinie
  7. ponownie wyłożyć ciasto, ale żeby foremki nie były pełne (trzeba jeszcze zmieścić kruszonkę)
  8. masło (w temp. pokojowej) wymieszać z cukrem, mąką i kardamonem
  9. wyrobić kruszonkę dłońmi, aż uzyska konsystencję mokrego piasku
  10. na wierzch muffinów położyć jeszcze po 1 malinie
  11. całość posypać kruszonką
  12. piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 25-30 min.

   Przygotowanie: 20 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  min.
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:  30 min.

2

3

 

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress