mus: truskawka

mus

Poza konfiturami z truskawek, nam bardzo przydaje się gotowy mus, który nadaje się zarówno do deserów, lodów, ciast, ale także do herbaty. Zimą, (tak jak mus malinowy) jest u nas częstym dodatkiem, a raczej zastępstwem cukru do herbaty. Przygotowanie bardzo szybkie, nie wymaga wielu godzin gotowania, jak konfitury.

Składniki :

  • 1 kg truskawek
  • 300 g cukru

 

Sposób przygotowania:

  1. truskawki umyć i odszypułkować
  2. zasypać cukrem
  3. całość zmiksować blenderem
  4. gotować na średnim ogniu przez ok. 30 min.
  5. gotowy i gorący mus nałożyć do czystych, wyparzonych słoiczków
  6. zapasteryzować i gotowe :)

 

dżemy / powidła, owoce, przetwory
3 comments on “mus: truskawka
  1. Ale śliczne są te różowe okrągłe kwiatuszki zawiązane wokół dekielka. Czy istniała by możliwość o udostępnienie takiego wzoru z opcją edytowalną, np. żeby móc sobie wpisać: sok czarny bez 2013, jagody 2013 itp.? Ja również uwielbiam dbac o estetykę swoich zapraw, ale zazwyczaj naklejam taśmą klejącą wydrukowaną wytłuszczoną ozdobną czcionką – karteczkę :) A tak to by dopiero pięknie wyglądało w mojej spiżarce:) Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za super przepisy ! :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress