słodkie drożdżowe bułeczki

1

Powidła, konfitury … pyszne, ale z czym je jeść? Naleśniki, babeczki, ciasta … a może ze słodką drożdżową bułeczką? Bułeczki są puszyste, lekkie i słodkie. Nasze konfitury z truskawek są lekko kwaskowate (bo mniej cukru niż w konfiturach sklepowych), dlatego idealnie pasują do słodkich bułeczek. Z podanego przepisu wyszło nam ok. 20 średnich bułeczek.

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 60 g masła
  • 1/4 litra mleka
  • 6 łyżek cukru 
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

  1. drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z 6 łyżkami mąki
  2. rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
  3. roztopić masło
  4. do drożdży dodać mąkę, sól, resztę cukru, jajka i dokładnie wymieszać
  5. wlać przestudzone masło i wyrobić ciasto
  6. ciasto należy pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość
  7. po tym czasie lekko zagnieść
  8. odrywać kawałki ciasta równej wielkości i formować z nich okrągłe bułeczki
  9. następnie ułożyć ( w dużych odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia
  10. bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem
  11. ponownie zostawić do wyrośnięcia
  12. piec w temp. 200°C, aż się zarumienią (ok.15 min.). SMACZNEGO

 

   Przygotowanie: 20 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  ok. 1,5 h
   Stopień trudności / pracochłonność: średni
   Pieczenie/Gotowanie:  15 min.

babeczki i muffinki, chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress