muffiny ze śliwką

mufiiny

Muffinki, muffinki … babeczki uwielbiane nie tylko przez dzieci. Proste, szybkie i pyszne … do kawy… do pracy … w podróży. Słodkie ciasto przełamane nutą lekko kwaskowatej śliwki. Idealne zarówno ze śliwkami świeżymi i mrożonymi. 

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • śliwki (świeże lub mrożone)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

  1. w jednej misce wymieszać dokładnie sypkie produkty
  2. w drugiej płynne z jajkami
  3. potem połączyć całość i dobrze wymieszać na gładka masę
  4. nałożyć ciasto po 1 łyżeczce na dno foremek do muffinek
  5. do każdej foremki włożyć 1/2 śliwki
  6. całość przykryć ciastem do wysokości foremek
  7. gotowe do pieczenia muffinki oprószyć cukrem
  8. piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min w temp. 180°C

 

   Przygotowanie: 10 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:  25 min.

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress