konfitura: truskawka z anyżem

truskawka_anyz

Konfitur z truskawek ciąg dalszy… a w roli drugoplanowej anyż. Bardzo ciekawy smak. Fantastyczna konfitura do deserów, naleśników, lodów itp… U nas zapewne będzie stałą pozycją w menu. Dodaliśmy 200 g cukru na 1 kg truskawek i wyszła słodka ale też z lekkim kwaskowatym posmakiem. Jeśli wolicie bardzo słodką należy dodać więcej cukru. Konfitury z większą ilością cukru szybciej gęstnieją, a tym samym szybciej się gotują.

Składniki :

  • 1 kg truskawek
  • 200 g cukru
  • 1 gwiazdka anyżu

 

Sposób przygotowania:

  1. truskawki umyć i odszypułkować
  2. zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu kilka godzin
  3. jak owoce zredukują się o połowę dodać roztartą w moździerzu gwiazdkę anyżu
  4. dalej gotować na wolnym ogniu aż konfitura zgęstnieje
  5. gotową, gorącą konfiturę nałożyć do czystych, wyparzonych słoiczków
  6. zapasteryzować i gotowe :)
  7. ps. można gotowanie rozłożyć na kila dni

 

dżemy / powidła, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress