konfitura: truskawka z octem balsamicznym

truskawka_balsamiczny

Z dużym dystansem podchodziliśmy do tego przepisu. Truskawki w occie ??? Hmmm… o dziwo wyszły pyszne. Konfitura ma delikatny posmak octu balsamicznego, ale prawie nie wyczuwalny, więc Ci którzy liczą na słodka konfiturę tu się nie zawiodą.

Składniki :

  • 1 kg truskawek
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • szczypta pieprzu

 

Sposób przygotowania:

  1. truskawki umyć i odszypułkować
  2. zasypać cukrem i odstawić do lodówki na kilka godzin (3-4)
  3. całość zagotować (na średnim ogniu)
  4. wycisnąć sok z cytryny
  5. dodać sok z cytryny do truskawek i wymieszać
  6. gdy truskawki zaczną wrzeć, zmniejszyć ogień i dalej gotować przez ok 40 min.
  7. zostawić do wystygnięcia na kilka godzin (można do następnego dnia)
  8. potem… odsączyć sok od truskawek za pomocą sitka
  9. owoce odstawić, a sok zagotować z octem i pieprzem
  10. ponownie odstawić do wystygnięcia
  11. dodać owoce i gotować na wolnym ogniu aż konfitura zgęstnieje
  12. gotową, gorącą konfiturę nałożyć do czystych, wyparzonych słoiczków
  13. zapasteryzować i gotowe :)

 

dżemy / powidła, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress