konfitura: truskawka z miętą i pieprzem

truskawka_mieta

Czas rozpocząć coroczne szaleństwo domowych konfitur :) Na pierwszy ognień idą TRUSKAWKI. Dziś odsłona pierwsza z miętą i pieprzem. Konfitura jest słodziutka, a mięta dodaje jej świeżości. Natomiast pieprz w trakcie jedzenia jest prawie nie wyczuwalny, jednak na koniec czuć w gardle jego pikantność. Oryginalna konfitura, ale genialna! Zrobiliśmy na próbę z 1 kg truskawek (4 małe słoiczki), ale już planujemy na dniach zrobić więcej porcji.

Składniki :

  • 1 kg truskawek
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru
  • 14 listków świeżej mięty
  • świeżo mielony pieprz (ok. 5-6 obrotów młynka)

 

Sposób przygotowania:

  1. truskawki umyć i odszypułkować
  2. zasypać cukrem i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
  3. następnego dnia całość zagotować (na średnim ogniu)
  4. cytrynę sparzyć gorącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok
  5. dodać sok z cytryny i skórkę do truskawek i wymieszać
  6. gdy truskawki zaczną wrzeć, zmniejszyć ogień i dalej gotować przez ok 40 min.
  7. zostawić do wystygnięcia na kilka godzin (można do następnego dnia)
  8. potem… dodać posiekane listki mięty i świeżo zmielony pieprz
  9. całość gotować na średnim (potem wolnym) ogniu, aż konfitura zgęstnieje
  10. gotową, gorącą konfiturę nałożyć do czystych, wyparzonych słoiczków
  11. zapasteryzować i gotowe :)

 

dżemy / powidła, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress