Dżem morelowy z cynamonem

Składniki:
1,6 kg moreli (waga po wypestkowaniu)
ok. 300 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1/4 laski wanilii 

 

Sposób przygotowania:

Morele wypestkować i pokroić na kawałki. Owoce zasypać cukrem, przykryć i odstawić minimum na 12 godzin (mieszając od czasu do czasu). Następnie dodać cynamon, wanilię oraz sok z cytryny i smażyć owoce regularnie mieszając aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych lub wypieczonych słoików. Potem zapasteryzować.

 

 

dżemy / powidła, owoce, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress