konfitura z pomarańczy

1

To nie jest sezonowa konfitura, bo przecież pomarańczy Ci u nas pod dostatkiem cały rok. Konfiturę z pomarańczy robimy na bieżąco, jak przyjdzie ochota i jest potrzebna do jakiegoś ciasta lub naleśników. Z podanego przepisu wyszły nam 2 słoiczki po 500 ml. Nie wymaga pasteryzacji. Konfitura jest pyszna, słodka, ale ma też lekko cierpki posmak, który zawdzięcza dużej ilości startej skórki. O tej porze roku to pyszny dodatek do deserów i lodów, ale wyśmienicie smakuje ze świeżą bułeczką z masłem :)

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
  • 700 g cukru
  • 1 cytryna
  • 3 goździki
  • 250 ml wody

 

Sposób przygotowania:

  1. pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą
  2. obieraczką cienko obrać skórkę, tak aby nie było na skórce białej warstwy
  3. skórkę drobno posiekać
  4. pomarańcze (miąższ) też obrać z białej warstwy i pokroić w kawałki
  5. pokrojone pomarańcze, skórkę i wodę gotować na wolnym ogniu ok. 30 min
  6. odstawić do wystygnięcia
  7. potem dodać cukier i ponownie zagotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min z dodatkiem goździków
  8. odstawić do wystygnięcia
  9. cytrynę sparzyć gorąca wodą, obrać ze skórki i wycisnąć sok
  10. ponownie zagotować pomarańcze dodając sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
  11. na koniec usunąć goździki i całość zmiksować blenderem
  12. gotową i gorącą konfiturę przełożyć do czystych słoików

   Przygotowanie: 3 x 30 min.
 

 

przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress