lody kakaowe

1

Pogoda w Warszawie typowo barowa. Ciągle pada deszcz i przydaje się kocyk i ciepła herbatka :) Może pogoda nie jest idealna na lody,  ale mamy dziś lody w wersji kakaowej. Nie tak dawno, proponowaliśmy lody kawowe.  Przepis pochodził z programu Nigelly Lawson „Nigellissima”. Lekka modyfikacja i wyszły kakaowe. Przypominam, żeby nie pominąć w przepisie alkoholu, bo to dzięki nie mu lody się zamrożą, ale nie na kamień.

Składniki na ciasto:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki likieru
  • wiórka białej czekolady do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. zmiksować na wysokich obrotach mleko i śmietanę na puszystą masę
  2. dodawać likier i kakao (stopniowo) dalej miksując
  3. gotową masę przełożyć do pojemniczków i zamrozić
  4. lody gotowe będą po ok. 24 godzinach

 

   Przygotowanie: 10 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:   24 h  :(
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:   min.

desery, lody

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress