sernik na zimno (1)

1

O tej porze roku to chyba jeden z najbardziej pożądanych deserów. Zimny, słodki i pyszny. Mamy dziś w swoim menu sernik na zimno z serków homogenizowanych. Prosty w wykonaniu i pyszny. 

Składniki:

  • 1/2 dużego opak. herbatników
  • 800 g serka homogenizowanego (waniliowego) 
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1 galaretka owocowa

Nadzienie:

  • 500 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. żelatynę rozpuścić (zgodnie z instr. na opakowaniu) w 4 łyżkach wody
  2. odstawić do wystygnięcia
  3. śmietanę ubić na sztywno
  4. stopniowo dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach
  5. dodać serki homogenizowane i dokładnie wymieszać
  6. na koniec dodać (stopniowo) żelatynę i zmiksować na wolnych obrotach
  7. do tortownicy wyłożonej folią aluminiową wysypać na dno pokruszone herbatniki
  8. na herbatniki wylać masę serową
  9. do masy serowej dodać umyte i pokrojone truskawki
  10. odstawić do lodówki do stężenia sernika
  11. w tym czasie … przygotować  galaretkę (zgodnie z instr. na opakowaniu)
  12. wylać galaretkę na sernik i ponownie dostawić do lodówki, do zastygnięcia galaretki.

   Przygotowanie: 30 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  60 min.
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:    min.

 

 

ciasta, desery, serniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress