babeczki kawowe

1

zapach kawy … to jest to co budzi nas w weekendowy poranek :) do tego na deser kawowe babeczki, które nie są zbyt słodkie, takie w sam raz :) do nadzienia użyliśmy morelowego dżemu, który dodaje lekko kwaskowatego posmaku przełamując kawowe ciasto i krem … pycha! 

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g cukru białego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 20-30 ml kawy espresso 
  • 1 jajko
  • powidła / dżem

Krem:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy espresso

 

Sposób przygotowania:

  1. masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem
  2. dodać jajko i dalej miksować
  3. stopniowo dodawać (wystudzoną) kawę
  4. pozostałe (sypkie) składniki dokładnie wymieszać i dodać do miksowanego masła
  5. foremki do muffinek wyłożyć ciastem (po 1 łyżeczce)
  6. na cisto wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu
  7. przykryć kolejną warstwą ciasta, tak aby foremki muffinek nie były pełne
  8. wyrównać ciasto
  9. piec w rozgrzanym piekarniku (temp. 180°C) przez ok. 20 min
  10. po upieczeniu wystudzić
  11. śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę
  12. dodać serek mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach
  13. gotowy krem podzielić na 2 części
  14. do jednej części dodać kakao i kawę oraz  dokładnie wymieszać
  15. dekorować (wystudzone) babeczki na zmianę kremem kakaowym i śmietankowym
  16. lub obydwa kremy dodać razem do rękawa cukierniczego, wówczas ciemny i jasny krem sam się ładnie wymiesza

 

   Przygotowanie: 15 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny:  20 min.
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:  20 min.

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress