chleb z oliwkami i chilli

1

Podobno … jest moda na pieczenie chleba w domu. Jeśli tak, to my wpisujemy się w najnowsze trendy :) Dziś chleb pszenny po włosku z przyprawą Kamis z czarnuszką i suszonymi pomidorami oraz oliwkami zielonymi i papryczką chilli. Chleb pachnie cudownie, ma bardzo chrupiącą skórkę i jest mięciutki.  Pyszny! Fani włoskich smaków mam nadzieję, że będą tak samo zachwyceni.
ps. z pozdrowieniami dla Ewy G., która zainspirowała nas do wypieków chleba :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 – 350 ml wody (letniej)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)
  • 1 łyżka soli
  • przyprawa do chleba włoskiego Kamis z czarnuszką i suszonymi pomidorami
  • 1 szkl. oliwek
  • 1 duża papryczka chilli (bez nasion)

 

Sposób przygotowania:

  1. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę (w misce wygodniej :)
  2. dodać sól, przyprawę do chleba włoskiego Kamis i dobrze wymieszać
  3. drożdże wymieszać w 1/3 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  4. do mąki wlać wodę i drożdże
  5. wymieszać całość i zagnieść ciasto, nie zbyt długo, ciasto powinno być luźne, będzie się kleić więc należy podsypywać stopniowo mąką
  6. do wyrabianego ciasta dodać drobno posiekaną papryczkę i oliwki
  7. formę do pieczenia chleba (keksówkę) posmarować olejem
  8. ciasto uformować na kształt foremki do pieczenia
  9. przełożyć ciasto do foremki i przykryć wilgotną ściereczką
  10. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok 30 min, aż podwoi swoją objętość
  11. rozgrzać piekarnik do temp. ok. 230 C
  12. wyrośnięte ciasto powoli (żeby nie opadło) umieścić w piekarniku
  13. piec ok. 30 min
  14. wystudzić na kratce. SMACZNEGO :)

 

32

4

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress