bułeczki orzechowo-czekoladowe

1

Fantastyczne drożdżowe bułeczki na słodkie drugie śniadanie. Idealne i sycące w podróży. Drożdżowe ciasto w połączeniu z nadzieniem cynamonowo-orzechowym, świetnie komponuje się z kawałkami gorzkiej czekolady. Z tego przepisu wyszły nam 2 pełne blachy bułeczek.

Składniki:

  • 150 g masla (roztopionego)
  • 1 kg maki
  • 300 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • drożdże 40 g (świeże)
  • 500 ml mleka (lub więcej)

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 – 4  łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4  łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 1/2 szkl orzechów lub migdałów (posiekanych)
  • 1-2 tabliczki czekolady  (drobno posiekanej)

Sposób przygotowania:

  1. Masło należy roztopić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Jajka dobrze wymieszać.
  3. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
  4. Pozostałe mleko podgrzać, ale nie zagotować.
  5. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto.
  6. W razie potrzeby dodawać mleko.
  7. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Przykryć wilgotną ściereczką.
  8. Nadzienie: masło roztopić i wystudzić, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
  9. Gotowe ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta (podsypując mąką).
  10. Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając miejsce do sklejenia.
  11. Zwinąć rulon (jak na roladę).
  12. Pokroić w ok. 2 cm kawałki.
  13. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  14. ułożyć bułeczki w ok. 3 cm odstępach, bo trochę urosną.
  15. Można dodatkowo ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.
  16. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 °C przez ok. 40 min.

 

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress