Brzoskwinie z rabarbarem, imbirem i migdałami

Składniki:
1  kg brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
rabarbar (ok. 8 średnich lasek)
ok. 170 g cukru
100 g migdałów (płatki)
sok z 2 dużych cytryn

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie wypestkować i pokroić na kawałki. Owoce zasypać cukrem, przykryć i odstawić minimum na 24 godzin (mieszając od czasu do czasu). Następnie dodać rabarbar, sok z cytryny i smażyć regularnie mieszając, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Na koniec przed nałożeniem do słoików dodać migdały. Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych lub wypieczonych słoików. Potem zapasteryzować.

 

 

dżemy / powidła, owoce, przetwory
2 comments on “Brzoskwinie z rabarbarem, imbirem i migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress