kruche talarki

01

Kruche ciasteczka są zawsze uniwersalne. Można je udekorować czekoladą, posypką, wiórkami kokosowymi, zrobić z nich markizy z ulubiona masą … itd. Dlatego dziś uniwersalny przepis na kruche i szybkie ciasteczka. Ciasteczka same w sobie nie są zbyt słodkie, więc warto dodać polewę np: lukier czy czekoladę lub przed upieczenie posypać cukrem.

ikona

Do tego mamy dla Was szablon i instrukcję wykonania pudełka, które jest dość wysokie, więc przyda się nie tylko jako opakowanie ciasteczek. Druk w formacie A3 na grubszym papierze min. 160 g.

instrukcja

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej (1 szkl. = 250 ml)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

  1. masło w temperaturze pokojowej (miękkie)  zmiksować z cukrem na puszystą masę
  2. dodać jajko i extrakt waniliowy i zmiksować
  3. wymieszać mąkę z proszkiem  do pieczenia
  4. dodać mąkę do masła i zagnieść ciasto
  5. zagniecione, gładkie ciasto podzielić na 2 części i owinąć w folię spożywczą
  6. schłodzić w lodówce przez ok. 30 min
  7. po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm
  8. wyciąć ciasteczka szklaną lub dowolną foremką
  9. piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok 10 min. (do zarumienienia brzegów)

   Przygotowanie: 15 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny: 30 min
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:  10 min.

 

pobierzA3SONY DSC

pobierzA3

 

 

 

ciasteczka i ciastka, opakowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress