konfitura z marchwi

01

Ta konfitura z marchwi nas zaskoczyła. Jest tania, łatwa, ale najważniejsze …. PYSZNA i słodziutka. Idealnie smakuje ze świeżo upieczonym chlebem posmarowanym lekko słonym masłem. Genialna! Przepis pochodzi od Laury Calder z programu Kuchnia francuska po prostu. Trochę zmodyfikowany,  bo wg. jej przepisu powinniśmy użyć 1 kg cukru na 1 kg marchwi, ale to chyba za dużo słodkości, a w naszych proporcjach (czyli 0,5 kg cukru na 1 kg marchwi)  i tak konfitura jest baaaaaardzo słodka. Warto spróbować! Z tego przepisu wyszły nam 2 słoiczki po 500 ml i jeszcze troszeczkę zostało na spróbowanie.

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 0,5 kg cukru
  • 4 łyżki koniaku lub whisky
  • 4 cytryny (średnie)
  • 20 szt migdałów

 

Sposób przygotowania:

  1. marchew obrać, umyć i pokroić w talarki i wrzucić do garnka
  2. zalać wodą i gotować, aż będzie miękka
  3. po zagotowaniu odcedzić i zmiksować blenderem
  4. zasypać cukrem, dodać skórkę z 2 cytryn
  5. wszystkie cytryny wycisnąć i sok dodać do marchwi
  6. migdały drobno posiekać i dodać do marchwi wraz z koniakiem lub whisky
  7. gotować (smażyć) na wolnym ogniu ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu
  8. gorącą konfiturę przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków. SMACZNEGO :)

   Przygotowanie: 10 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny: 
   Stopień trudności / pracochłonność: łatwy
   Pieczenie/Gotowanie:  20 min.

 

02

 

ciasteczka i ciastka, przetwory, warzywa
2 comments on “konfitura z marchwi
    • Ja planuje w ten weekend zrobić kolejną porcje, bo już ta mi się skończyła i chyba też spróbuje z jeszcze mniejszą ilością cukru :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress