chleb pszenny razowy (z przyprawami)

chleb_1

Już na naszym blogu jest kilka wersji chleba domowego. Namawiamy Was do samodzielnego pieczenia chleba. W domu wówczas tak pięknie pachnie. My ciągle próbujemy zastosować różne mąki i wychodzi na to, że dla nas najlepszy jest chleb drożdżowy z mąki pszennej. Zawsze jest miękki, z chrupiąca skórką i długo zachowuje świeżość. Dziś chleb pszenny z mąki zwykłej i razowej z przyprawami tj. bazylia, oregano i naszą ulubiona … czarnuszka :)

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (zwykłej)
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 300 ml wody (letniej)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • czarnuszka

 

Sposób przygotowania:

  1. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę (w misce wygodniej :)
  2. dodać sól, przyprawy i dobrze wymieszać
  3. drożdże wymieszać w 1/3 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  4. do mąki wlać wodę i drożdże
  5. wymieszać całość i zagnieść ciasto, nie zbyt długo, ciasto powinno być luźne, będzie się kleić więc należy podsypywać stopniowo mąką
  6. formę do pieczenia posmarować olejem
  7. ciasto uformować na kształt foremki do pieczenia
  8. przełożyć ciasto do foremki i przykryć wilgotną ściereczką
  9. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok 30 min do 1 h, aż podwoi swoją objętość
  10. rozgrzać piekarnik do temp. ok. 230 C
  11. wyrośnięte ciasto powoli (żeby nie opadło) umieścić w piekarniku
  12. piec ok. 30-40 min
  13. wystudzić na kratce. SMACZNEGO :)

   Przygotowanie: 15 min.
   Oczekiwanie / Czas wolny: 0,5 – 1 h
   Stopień trudności / pracochłonność: średni
   Pieczenie/Gotowanie: 30-40 min.

chleb_2

 

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress