wiejska bułka

1Weekendowe pieczenie tym razem wytrawnie. Proponujemy pyszną, puszystą bułkę wiejską z nadzieniem z boczku, jajek, cebuli i sera. Fantastyczne zarówno na obiad, śniadanie czy kolację. Najlepiej smakuje na ciepło i nic więcej do niej nie potrzeba. Jest bardzo syta! Smacznego :)

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej (plus więcej do podsypania)
  • 1 szkl. wody (letniej)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii (suszonej)

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 100 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego (cheddar)

Przygotowanie:

  1. drożdże wymieszać w 1/4 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  2. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę
  3. dodać sól, bazylię, wodę i drożdże
  4. wymieszać całość i zagnieść ciasto, które powinno być bardzo luźne, będzie się kleić więc należy podsypywać stopniowo mąką
  5. uformować gładką kulę i przykryć wilgotną ściereczką
  6. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok. 0,5 – 1 godz., aż podwoi swoją objętość
  7. w tym czasie …
  8. pokroić boczek w kostkę lub paski
  9. dodać pokrojoną drobno cebulę i wycisnąć czosnek
  10. całość dobrze wymieszać i podsmażyć
  11. ser zetrzeć na grubych oczkach
  12. jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu przekroić na połówki
  13. gdy wyrośnie, ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta (podsypując mąką)
  14. na 1/2 ciasta rozłożyć podsmażony boczek, jajka i ser
  15. zwinąć całość w ciasny rulon i skleić
  16. pokroić w kawałki ok. 3-4 cm szer.
  17. formę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować oliwą
  18. ułożyć kawałki ruloników w formie do pieczenia, powinny ciasno przylegać do siebie
  19. odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min, żeby ciasto „odpoczęło”, powinno też się powiększyć
  20. w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp 220°C
  21. piec ok. 25 min. SMACZNEGO

Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie / Czas wolny: 30 – 60 min.
Stopień trudności / pracochłonność: średni
Pieczenie/Gotowanie: 30 min.

 

2

chleb, obiad, śniadanie
3 comments on “wiejska bułka
    • Oj, cieżko będzie , mogę jedynie apelować do Marty żeby dla siebie to upiekła i przy okazji Ty sie zalapiesz :) a naprawdę jest dobra :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress