domowy ketchup

1

Do naszych raczej słodkich przepisów dziś „zakradł” się przepis na domowy ketchup (sos pomidorowy).  Przepis otrzymaliśmy od Mileny P. Dziękujemy :)

Składniki:

3 kg cukinii
0,5 kg cebuli
4 duże papryki
4 koncentraty pomidorowe
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
200 g cukru
1/2 szkl. octu
1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (nie obierać ze skórki) lub w malakserze
  2. cebulę i paprykę pokroić w paski i dodać 1 łyżkę soli
  3. cebulę z papryką wymieszać i odstawić na 2-3 godziny
  4. po tym czasie gotować wszystko (cukinię, cebulę i paprykę) przez 30 minut, aż zmiękną
  5. zmiksować całość za pomocą blendera
  6. dodać wszystkie przyprawy, cukier, ocet i koncentraty pomidorowe
  7. gotować wszystko 10 minut
  8. gotowy i gorący ketchup nakładać do słoików
  9. zapasteryzować  (sposób pasteryzacji jest tutaj)

 

przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress