kruche ciasteczka „Tea”

tea1

Ciasteczka jak szaszetki herbaty :) są kruche i maślane. Łatwe w przygotowaniu i szybciutko się pieką. Jedyny minus jest taki, że trzeba poświęcić trochę czasu na wycinanie ciasteczek, dziurek i maczanie w czekoladzie, ale warto bo jak to się mówi: „oczy też jedzą”. Nasze ciasteczka były przygotowywane na „Tłusty czwartek” zamiast pączka, a raczej jako dodatek do pączka :) Napisy odciśnięte zostały za pomocą gotowych szablonów dostępnych min. na allegro. Z tego przepisu wyszło nam ok. 50 ciasteczek wielkości ok. 4-5 cm.

box-tea

Szczerze … cała oprawa wizualna ciasteczek jest pracochłonna, wymaga cierpliwości i … czasu :( Przygotowaliśmy opakowanie, oraz subtelne elementy tj. zawieszka do każdego! ciastka i zawieszki do opakowań. Publikujemy instrukcję wykonania opakowania oraz do pobrania gotowy szablon (format A4, druk na zwykłym papierze do drukarki 80g) wraz z zawieszkami.
instrukcja

Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
230 g masła
(w temperaturze pokojowej)
3/4 szkl. cukru pudru
1 duże jajko
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu

1- 2 tabl. czekolady gorzkiej lub mlecznej

 

Sposób przygotowania:

  1. w misce wymieszać sypkie produkty: mąkę, sól i proszek do pieczenia
  2. w drugiej misce za pomocą miksera utrzeć masło, do puszystości, stopniowo dodając cukier
  3. dodać jajko, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko zmiksować
  4. uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min
  5. po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką
  6. wycinać ciasteczka w kształcie torebki herbaty z dziurką
  7. za pomocą gotowych szablonów odcisnąć napis
  8. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasteczka w odległości ok. 2 cm od siebie
  9. piec ciasteczka, w temp. 180ºC przez około 10-15 minut, aż do momentu gdy będą zarumienione
  10. wystudzić na kratce
  11. w tym czasie roztopić w kąpieli wodnej czekoladę
  12. każde ciasteczko moczyć w czekoladzie do połowy
  13. odstawić do zastygnięcia czekolady. SMACZNEGO :)

 

Info: aby czekolada ładnie oblała ciastka i była gładka należy odstawić ciastka do zastygnięcia czekolady, tak aby nic jej nie dotykało, więc ciastka powinny wisieć na sznureczku lub „stać do góry nogami” :). Proponujemy zostawić do wystygnięcia na noc w chłodnym miejscu.

 

tea3tea2tea4

 

pobierzA4

SONY DSC

pobierzA4

ciasteczka i ciastka, herbata, opakowania
One comment on “kruche ciasteczka „Tea”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress