pomarańczowiec (serce)

pomaranczowiec1

Tak, tak … pomarańczowiec :) bo głównym składnikiem ciasta są pomarańcze. Zmielone w całości i dzięki nim ciasto jest mokre i ładnie pachnie. Prace nad tym ciastem należy rozłożyć na 2 dni, bo pomarańcze trzeba zagotować, a potem muszą swoje odstać. Wersja walentynkowa nie wymaga pieczenia w specjalnych formach. My upiekliśmy w standardowych blachach prostokątnym, a potem wystarczy wyciąć kształt serca, przełożyć masą i gotowe.  SMACZNEGO :)
Przepis od Sylwi B. – dziękujemy.

Składniki na ciasto:

  • 3 duże pomarańcze
  • 15 jajek
  • 1,5 szkl. cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 15 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. orzechów mielonych

Składniki na krem:

  • 300-400 g śmietanki kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 opak. Maltesers (ocjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. pomarańcze w całości umyć (wyszorować)
  2. włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 10-15 min
  3. następnie odcedzić i zalać zimną wodą
  4. pozostawić na ok. 12 h lub na noc
  5. następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa
  6. białka ubić (zmiksować) z cukrem
  7. do ubitych białek dodawać stopniowo żółtka i pozostałe składniki
  8. na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze i lekko wymieszać
  9. ciasto wyłożyć do 2 jednakowych form wyłożonych papierem do pieczenia (po równo)
  10. rozgrzać piekarnik do temp. 180 C
  11. piec ok. 30-40 min do tzw. „suchego patyczka”

Krem:

  1. śmietankę ubić z cukrem mikserem na gładką masę
  2. dodać serek mascarpone i zmiksować
  3. całość udekorować Maltesersami przekrojonymi na pół.  SMACZNEGO :)

 

pomaranczowiec2pomaranczowiec3

torty i bezy, walentynki
2 comments on “pomarańczowiec (serce)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress