bułka z pesto

pesto0

Fani kuchni włoskiej (i nie tylko) z pewnością zasmakują w tej bułce z pesto. Ciasto jest drożdżowe, więc wymaga czasu na wyrośnięcie. Nadzienie to słoiczek pesto ok. 150 ml. Naturalnie polecamy zrobienie własnego domowego pesto, które nie musi być bezwzględnie z orzeszkami pini, gdyż są dość drogie. My do domowego pesto zamiast orzeszków pini dodajemy orzechy włoskie!!! jest równie pyszne :) Bułka z pesto jest bardzo smaczna sama w sobie i naprawdę nie wymaga dodatków wędlin, masła itp. Polecamy!

Ciasto na bułkę:
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży
2 1/2 szklanki mąki (plus więcej do podsypania)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli
ok. 150 ml pesto (można kupić gotowe w sklepie, ale polecamy pesto domowe)
2 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

  1. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę (w misce wygodniej :)
  2. dodać sól, oliwę
  3. drożdże wymieszać w 1/3 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  4. do mąki wlać wodę i drożdże
  5. wymieszać całość i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, będzie się kleić więc należy podsypywać stopniowo mąką
  6. uformować gładką kulę i przełożyć ciasto do foremki i przykryć wilgotną ściereczką
  7. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok 30 min, aż podwoi swoją objętość
  8. gdy wyrośnie, ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta
  9. rozłożyć równomiernie pesto do krawedzi 3 brzegów, jeden dłuższy brzeg zostawić wolny na ok 2 cm do sklejenia
  10. zwinąć całość w rulon i skleić
  11. przekroić wzdłuż cały rulon i spleść ze sobą jak warkocz
  12. odstawić żeby ciasto „odpoczęło”
  13. w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp 220°C
  14. posypać parmezanem i piec ok 25 min. SMACZNEGO

 

pesto1

pesto_2

 

 

chleb
2 comments on “bułka z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress