muffinki bananowe

mufinki_bananowe

Muffinki bananowe to jedne z najlepszych jakie jedliśmy (no może poza tymi z cafe Nero w UK :), są mięciutkie z kawałkami bananów i powidłami, dzięki którym są wilgotne. Cieplutkie znikają w oka mgnieniu :) Przepis pochodzi z książki: „Nigella ekspresowo. Smacznie i szybko” z naszymi modyfikacjami. W składnikach jest mąka kukurydziana, ale może też być zwykła pszenna mąka, tylko, że z kukurydzianej są bardziej puszyste.

Składniki:

3-4 dojrzałe banany
2 jajka
250 g mąki kukurydzianej
100 g cukru
125 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
powidła / dżem

 

Sposób przygotowania:

  1. wszystkie produkty sypkie wymieszać ze sobą
  2. banany rozgnieść widelcem
  3. jajka roztrzepać z olejem
  4. wymieszać sypkie produkty z jajkiem i olejem
  5. na koniec wymieszać z bananami
  6. nakładać do foremki po jednej łyżce ciasta
  7. następnie jedną łyżeczkę ulubionych powideł lub nutelli :)
  8. przykryć ponownie 1 łyżeczką ciasta
  9. rozgrzać piekarnik do temp. 200ºC
  10. piec przez ok. 15-20 min. SMACZNEGO :)

 

mufinki_bananowe1

 

przepis z książki „Nigella ekspresowo. Smacznie i szybko”
[shopeat_button]

babeczki i muffinki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress