chleb drożdżowy (pszenny) z kminkiem

chleb

Pieczenie chleba to już u nas co tygodniowa tradycja :) Namawiamy Was do spróbowania. To nie jest trudne, może pierwsze 2-3 próby nie będą idealne… ale potem to naprawdę łatwe i przyjmne. Zapach świeżo upieczonego chleba w domu …. i to ciepło :) w zimowe dni … fantastyczny klimat. Nie jest potrzebny zakwas, wystarczą świeże drożdże. Wyrobienie ciasta nie zajmuje długo, bo powinno być „luźne”. Dziś przepis na chleb pszenny z kminkiem … wkrótce wersja chleba po włosku, zapraszamy :)

Składniki:

500 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
300-350 ml wody (letniej)
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
kminek (wg. uznania lub inne dodatki np: słonecznik, czarnuszka, zioła prowansalskie itp)

Sposób przygotowania:

  1. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę (w misce wygodniej :)
  2. dodać sól i kminek i dobrze wymieszać
  3. drożdże wymieszać w 1/3 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  4. po tym czasie do mąki wlać wodę i drożdże
  5. wymieszać całość i zagnieść ciasto, nie zbyt długo, ciasto powinno być luźne, jeśli będzie się kleić, należy podsypywać stopniowo mąką
  6. formę do pieczenia chleba (keksówkę) posmarować olejem
  7. ciasto uformować na kształt naszej foremki do pieczenia
  8. przełożyć ciasto do foremki i przykryć wilgotną ściereczką
  9. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok. 0,5 – 1 godz., aż podwoi swoją objętość (koło gorącego kaloryfera wystarczy 30 min.)
  10. rozgrzać piekarnik do temp. ok. 230 C
  11. wyrośnięte ciasto bardzo powoli i delikatnie !!! (żeby nie opadło) umieścić w piekarniku
  12. piec ok. 30-40 min
  13. wystudzić na kratce. SMACZNEGO :)

 

chleb_pszennychleb_pszennychleb_pszenny

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress