chleb włoski (żytni)

chleb

Ostatnio natrafiliśmy w sklepie na przyprawę do chleba włoskiego Kamis z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Cóż… trzeba wypróbować. Upiekliśmy chleb żytni drożdżowy „po włosku”. Pachnie cudownie, chrupiąca skórka, generalnie bardzo dobry, ale nie tak puszysty jak chleb pszenny drożdżowy. To chyba kwestia mąki, bo składniki do wypieku prawie te same. Polecamy do wypróbowania.

Składniki:

500 g mąki żytniej
300 – 350 ml wody (letniej)
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru (płaska)
1 łyżka soli
przyprawa do chleba włoskiego Kamis z czarnuszką i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

  1. mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę (w misce wygodniej :)
  2. dodać sól, przyprawę do chleba włoskiego Kamis i dobrze wymieszać
  3. drożdże wymieszać w 1/3 szkl. ciepłej wody z 1 płaską łyżeczką cukru i odstawić na kilka minut
  4. do mąki wlać wodę i drożdże
  5. wymieszać całość i zagnieść ciasto, nie zbyt długo, ciasto powinno być luźne, będzie się kleić więc należy podsypywać stopniowo mąką
  6. formę do pieczenia chleba (keksówkę) posmarować olejem
  7. ciasto uformować na kształt foremki do pieczenia
  8. przełożyć ciasto do foremki i przykryć wilgotną ściereczką
  9. odstawić w ciepłe !!! miejsce na ok 30 min, aż podwoi swoją objętość
  10. rozgrzać piekarnik do temp. ok. 230 C
  11. wyrośnięte ciasto powoli (żeby nie opadło) umieścić w piekarniku
  12. piec ok. 30-40 min
  13. wystudzić na kratce. SMACZNEGO :)

 

chlebchleb

chleb
4 comments on “chleb włoski (żytni)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress