lemon curd (masa cytrynowa)

lemon curd

Orange curd już było i miało być najlepszą masą, ale dziś mamy dla Was LEMON CURD i to jest to! Najlepsza masa cytrynowa do deserów. Jeśli lubicie słodziutkie desery / ciasta przełamane kwaskowatą nutą, ten przepis jest dla Was :) U nas z pewnością na stałe będzie w lodówce. Jest naprawdę pyszny i tradycyjnie (jak inne nasze przepisy) łatwy do przyrządzenia. Ważne, że można go przechowywać w lodówce przez ok. 4 tygodnie.

 

Składniki:

4 cytryny (średnie)
150 g cukru
80 g masła
2 żółtka
2 jajka

 

Sposób przygotowania:

  1. cytryny wyszorować w gorącej wodzie (sparzyć)
  2. zetrzeć skórkę i wycisnąć sok
  3. jajka, żółtka roztrzepać z cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając
  4. dodać masło i gotować do rozpuszczenia
  5. dodać sok i skórkę z cytryny
  6. wszystko gotować na wolnym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie wrzeć
  7. zdjąć z ognia
  8. wystudzić, przełożyć do czystego słoiczka
  9. przechowywać w lodówce
  10. przydatność ok. 4 tyg.

 

lemon curd

 

 
[shopeat_button]

desery, dżemy / powidła, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress