smażone jabłka

jablka

Sezon na jabłka jest zawsze. Niezależnie od pory roku jest ich pod dostatkiem w marketach i na targowiskach. Nam często zdarza się przygotowywać na szybko śniadanie czy coś ciepłego na później … do pracy. Jedną z takich propozycji są  „jabłkowe rożki” z ciasta francuskiego. Można je przygotować ze świeżych jabłek, ale gdy czas nas goni warto mieć w swojej śpiżarni gotowe smażone jabłka, które w każdej chwili możemy dodać do gotowego ciasta francuskiego. 15 min. w piekarniku i gotowe.

 

Składniki:

jabłka
cukier
cynamon mielony

Sposób przygotowania:

  1. jabłka obrać ze skórki, pokroić w kawałki (średniej wielkości)
  2. przełożyć do rondelka
  3. zasypać cukrem
  4. dodać cynamon wg. uznania
  5. smażyć, aż trochę zmiękną ale żeby się nie zrobiła papka
  6. przełożyć do słoiczków
  7. zapasteryzować (porada tutaj)

 

karmelovelungo.pl

dżemy / powidła, owoce, przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress