Sos żurawinowy (do mięsa)

żurawina – kwaskowata, lekko twardawa. Popularna jest świeża i suszona. Jest dostępna cały rok. Najbardziej znane wykorzystanie żurawiny to chyba sos czy konfitura żurawinowa, która jest fantastycznym dodatkiem do  kaczki, kurczaka czy innych mięs. Natomiast suszona żurawina jest popularnym dodatkiem do ciast, muffinków i innych deserów. Dziś polecamy przepis na sos żurawinowy, który dostaliśmy w prezencie świąteczno-noworocznym od koleżanki Justyny (b. dziękujemy :). Przepis inspirowany: www.kwestiasmaku.com

sos_zurawinowy

Składniki:

świeża żurawina
woda
cukier
przyprawy: anyż, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir

 

Sposób przygotowania:

  • żurawinę zalewamy do połowy wodą i gotujemy
  • gdy popęka i puści sok, dodajemy cukier i mieszamy
  • gotujemy (mieszając od czasu do czasu) krócej lub dłużej w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać
  • dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy
  • nakładamy do słoiczków, SMACZNEGO :)

 

karmelovelungo.plkarmelovelungo.pl

 

 

 

 

 

dżemy / powidła, owoce, przetwory
2 comments on “Sos żurawinowy (do mięsa)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress