Bułka drożdżowa z żurawiną

Lubicie chałkę? Cieplutką, pachnącą i z gorącym kakao? Smaczne śniadanko  z konfiturą w te zimowe dni rozgrzewające. Bułka drożdżowa nie jest zbyt słodka, więc jeśli tego oczekujecie, proponujemy dodać więcej cukru :). Zamiast żurawiny można dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Przygotowanie jest bardzo proste, a zapach w domu po upieczeniu … niesamowity :)


Składniki ciasto:

150 g masla (roztopionego)
1kg maki
300 g cukru
cukier waniliowy
4 jajka
szczypta soli
drożdże 40 g (świeże)
500 ml mleka (lub więcej)
żurawina (garść) 

Sposób przygotowania:
Masło należy roztopić i odstawić do wystygnięcia. Z jajek odjąć 1 białko do posmarowania bułki przed pieczenie, a resztę jajek wymieszać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Pozostałe mleko podgrzać, ale nie zagotować.  Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto dodając żurawinę. W razie potrzeby dodawać mleko. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Przykryć wilgotną ściereczką.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Można poszaleć i ciasto podzielić na 3 części, rozciągnąć je i zapleść z nich warkocz :) Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 °C przez ok. 40 min. 

 

 

 

chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress