Konfitura cebulowa

Konfitura cebulowa jest bardzo dobra zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonały dodatek do mięs, wędlin i serów. Zaskakuje słodkością i octowym smakiem. Jest niedroga i szybka w przygotowaniu. Bardzo ciekawy i oryginalny pomysł na nasze świąteczne stoły (i nie tylko).

Składniki na 250 ml:
3 średnie cebule (ok. 2 szkl. posiekanej w kostkę)
1 duży ząbek czosnku
1/2 szkl octu balsamicznego
1,5 szkl cukru
1 łyżeczka soli 

 

Sposób przygotowania:

W rondelku należy gotować drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz ocet i wciśnięty czosnek przez ok 15 min. Po tym czasie dodać cukier, sól i gotować przez ok 30-40 min na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Potem przełożyć do słoiczka. Konfitura jest gotowa do spożycia.

 

przetwory, warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress